Aliz konyhaja
Etelem az eletem!!!

MENÜ

1. Rakott krumpli

Hozzavalok:

  • kb. 1 kg krumpli
  • 6 db kemenyre fott tojas
  • 20 dkg fustolt szalonna
  • 3 dl tejfol
  • so, bors
  • reszelt sajt

Elkeszites: A krumplit megmossuk es hejastol megfozzuk. Mikor megfott, hideg vizet ontunk ra, es nehany percig allni hagyjuk, ugy konnyebben lehet hamozni. A tojasokat sos vizben, a forrastol szamitott 10 percig fozzuk, ugy biztos, hogy kemeny lesz. Ugyanugy hideg vizet ontunk ra, es hagyjuk, mig meghamozzuk a krumplit.

Egy hoallo talba retegezzuk a karikakra vagott krumplit, piritott szalonnat, karikara vagott tojast, fuszerezzuk, es tejfolt ontunk ra. Tetejet reszelt sajttal megszorjuk, es nehany percig sutobe tesszuk, mig a sajt megpirul.

 

2. Pizza

 

Hozzavalok:

  • 1 egesz tojas
  • fel dl olaj
  • kiskanal so
  • lanyos viz
  • 1 tasak instant eleszto
  • fel kg liszt

A tetejere:

  • pizzaszosz
  • ket fej hagyma
  • fel rud szalami
  • 2-3 tojas
  • so, bors
  • sajt

Elkeszites:

A lisztet elkeverjuk az elesztovel, a soval, majd hozzaadjuk a tojast, az olajat, es langyos viz hozzaadasaval konnyu tesztat dagasztunk belole. Letakarva kb egy orat kelesztjuk. Mikor megkelt, kinyujtjuk, megenjuk pizzaszosszal. A tojasokat a fuszerekkel felverjuk, es raontjuk a tesztara. A hagymat aprora vagjuk, a szalamit kockakra vagjuk es egyenletesen raszorjuk, majd sajtot reszelunk ra. Elomelegitett sutobe toljuk, es addig sutjuk, mig a tetejen megpirul a sajt.

Figyelem: a tepsit kenjuk meg olajjal boven, mielott beletesszuk a tesztat.

 

3. Tarhonya (kus-kus) porkolttel

 

Hozzavalok:

  • 200 gr tarhonya
  • negyed kg disznocomb
  • 4 kozepes fej hagyma
  • so, bors, paprika
  • olaj

Elkeszites: A hagymat aprora vagjuk, es uvegesre paroljuk. Radodjuk a kockakra vagott hust, es hagyjuk kisse lepirulni. Sozzuk, borsozzuk, paprikazzuk, majd felontjuk  vizzel. Addig fozzuk, mig a hus megpuhul. Ha szuksegesnek latjuk, onhetunk hozza vizet, es adhatunk hozza meg sot.

A tarhonyat olajos sos vizben megfozzuk, majd leoblitjuk hideg vizzel, hogy ne ragadjon ossze. Talalhatuk. A tarhonyat tanyerra halmozzuk, es teszunk ra boven a forro porkoltbol.

Savanyu uborkat adhatunk hozza.

 

4. Zöldborsófőzelék tükör tojással

 

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • kevés olaj
  • fel kg mirelit zöldborsó
  • só, bors, paprika
  • petrezselyemzöld
  • tej, liszt a habaráshoz
  • kis tejföl
  • fejenként 1 tojás

 

Elkeszítés: A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és felöntjük vízzel hogy ellepje. Mikor megfőtt, behabarjuk a tejes, lisztes habarással, s még kicsit átrotyogtatjuk. Petreselyemzöldet vágunk apróra és beleszórjuk. Mikor már lezártuk a tűzhelyet, hozzákeverünk 2-3 kanál tejfölt. ĺgy krémesebb. Tükörtojással tálaljuk.

 

 

5. Spenotfozelek tukor tojassal

 

Hozzavalok:

  • keves olaj
  • 4-5 cikk fokhagya
  • 50 dkg mirelit spenot(ami meg van vagva)
  • so, bors
  • liszt es tej az eresztekhez

Elkeszites: Az olajat megmelegitjuk, es a tisztitott, zuzott fokhagymat megparoljuk rajta, vigyazva, nehogy megegjen, mert akkor keseru lesz. Radobjuk a spenotot, amit elozoleg kiolvasztottunk, es soval, borssal megfuszerezve, vizzel felontve, hogy ellepje, fedo alatt paroljuk. Mikor jol megfott, 4-5 kanal lisztbol es tejbol ereszteket keszitunk, vigyazva, hogy ne legyen csomos, felontjuk vele a spenotot, es folyamatosan kavargatva keszre fozzuk. Ha ugy talaljuk, hogy tul suru lett, onthetunk hozza meg tejet, esetleg fozotejszint.Ha kell, meg megsozzuk. tukortojassal talaljuk.

Megjegyzes: Neha szoktam hozza sultkrumplit is kesziteni.

 

6. Rakott kaposzta

Hozzavalok:

  • 1 fej savanyu kaposzta
  • 4 marek kerekszemu rizs
  • olaj vagy disznozsir
  • 5 fej hagyma
  • 50 dkg disznocomb
  • so, bors, paprika

Elkeszites: A savanyu kaposztat jo vekonyra felszeleteljuk.

A rizset sos, olajos vizben foni tesszuk, es felig megfozzuk. Leszurjuk, leoblitjuk.

A hagymat aprora vagjuk, olajon uvegesre paroljuk, rabobjuk a kockara vagott hust, es fuszerezve porkoltot fozunk belole.Vigyazzunk a soval, mert a kaposzta is sos!!!

Egy nagy fazekba, vagy hoallo talba osszerakjuk: egy reteg kaposzta, egy reteg rizs, egy reteg porkolt. A folyamatot megismeteljuk, mig elfogynak a hozzavalok. Toltunk ra annyi vizet, hogy boven ellepje. Ha hoallo talba tettuk, akkor sutoben, ha pedig fazekba tettuk, akkor a tuzhelyen kis langon keszre fozzuk. Akkor van kesz, ha a kaposzta jol megpuhult. Talalaskor tejfol jar hozza, es friss hazi kenyer.

 

7. Sajttal toltott puliszkatekercs fustoltkolbaszos hagymamartassal

 

Hozzavalok:

  • 1 vizespohar maleliszt
  • kb 4 dl viz
  • kis so
  • 25 dkg trappista sajt
  • 2 nagy fej hagyma
  • keves olaj
  • liszt
  • so, pirospaprika
  • szaraz fustolt kolbasz

Elkeszites:

A 4 dl vizet forrni tesszuk a soval. Mikor mar forr, belekavarjuk a malelisztet, es keszre fozzuk. Ha tul kemenynek talaljuk, ontsunk hozza meg kis vizet. A forro puliszkat egy talcara vagy lapitora teritett atlatszo foliara teritjuk. Konnyen el tudjuk teriteni, ha a kanalba veszunk egy kis zsirt, es azzal simitjuk. A sajtot a nagylyuku reszelon gyorsan rareszeljuk, es a folia segitsegevel szorosan felcsavarjuk. Azonnal huobe tesszuk, es fogyasztasig ott tartjuk.

A hagymat aprora vagjuk, es az olajon megparoljuk. Megszorjuk a liszttel, kisse lepiritjuk, raszorjuk a pirospaprikat, sozzuk, es felontjuk vizzel, hogy suru martast kapjunk. A karikara vagott kolbaszt hozzaaduk, es meg nehany percig, kavargatva fozzuk. talalaskor a hideg puliszkat karikara szeleteljuk, es a martast forron adjuk hozza.

 

8. Tepsis csirke krumpli purevel

 

Hozzavalok: 6 szemelyre

  • 1 grillcsirke
  • so, bors, paprika, olaj
  • 1.5 kg krumpli
  • tej, margarin

Elkeszites:

A csirket megmossuk, es feldaraboljuk. Tepsibe tesszuk, sozzuk, borsozzuk, paprikazzuk, leontjuk keves olajjal, es alaontunk ket jo csesze vizet. Alufolia alatt sutjuk, es mikor mar keszen van, meg hagyjuk 5-10 percet folia nelkul megpirulni.

A purehez a krumplit meghamozzuk, kockakra vagjuk, sozzuk, es jo puhara fozzuk. A levet leontjuk, es pepesre torjuk. Hozzakeverunk egy jo kanal margarint, es annyi langyos tejet, hogy kise habos legyen. Ha kell, meg megsozhatjuk.

Talalaskor a puret elteritjuk, ratesszuk a csirket, es a keletkezett szoszbol is ontunk ra.

 

9. Kocsonya

 

Hozzavalok:

  • 1 fel disznofej
  • 2 db boka
  • bor, ful
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • baberlevel
  • 1 kanal szemes bors
  • 1 kanal so
  • 3-4 db sargarepa

Elkeszites:

A kocsonyahoz valokat megmossuk, ha meg talalunk rajta szort, leegetjuk, es megkapargatjuk. Egy nagy fazekba tesszuk, hozzadobjuk a fokhagymat, sot, borsot, baberlevelet es a sargarepat. Annyi vizet toltunk ra, hogy ellepje. Fedo alatt legalabb 1,5 oran at kell fozni, amig levalik a csontrol a hus. Kozben a habjat leszedegetjuk. A sargarepat foves kozben ellenorizzuk, mert hamarabb ki kell venni. Mikor ugy erezzuk, hogy kesz van, vegyunk ki a lebol egy kis meritokanalnyit, es tegyuk hidegre. Ha megdermed, akkor jo a kocsonya, johet a hutes. A sargarepat karikakra vagjuk, es egy uvegtal aljara tesszuk. A csontrol leszedegetjuk a hust, es kisse felvagjuk, a sargarepara szorjuk, majd a levet ramerjuk, de szuron keresztul, hogy a levelek es a bors ne keruljon bele.

 

10. Sargarepas rizs rantott hallal

 

Hozzavalok: 3 szemelyre

  • 1 fej hagyma
  • 3 db sargarepa
  • petrezselyemzold
  • olaj
  • so, bors
  • 4 marek rizs
  • 1 tyukleveskocka
  • 3 db halfile
  • liszt
  • 2 tojas
  • zsemlemorzsa

Elkeszites:

A hagymat aprora vagjuk, es az olajon paroljuk. Sozzuk, borsozzuk, beleszorjuk a petrezselyemzoldet, es a kockakra vagott sargarepaval addig paroljuk, mig az utobbi felig megfo. Akkor hozzadjuk a 4 marek rizset, a leveskockat, es egy liter vizet. Addig fozzuk, mig a rizs megpuhul.

A halfilet papirtorlon leszitatjuk, megfuszerezzuk, majd lisztben, tojasban es zsemlemorzsaban megforgatjuk, es aranybarnara sutjuk. Keszen van a vacsora! ;-)

 

11. Finom tekercs

 

Hozzavalok:

  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg liszt
  • 1/2 liter tej
  • 3 egesz tojas
  • so

A toltelekhez:

  • maradek krumlipure
  • 2 kanal majonez
  • 2 kanal tejfol
  • petrezselyemzold
  • 1 kisebb fej hagyma
  • csipet pirospaprika
  • frissen orolt bors
  • 2 szal virsli

Elkeszites:

A vajat elolvasztjuk, es a liszttel kise lepiritjuk, majd felontjuk a tejjel, sozzuk, es 5-10 perc alatt suru besamellt fozunk belole. Mikor kihult, hozzakavarjuk a 3 tojas sargajat, es a kemenyre vert habjukat.

Jol kivajazott lisztezett tepsiben egy vekony lapot sutunk belole 10-15 perc alatt. A sutot elotte melegitsuk be. A megsult lapot foliara boritjuk, majd hulni hagyjuk. A toltelekhez a krumplipuret osszekeverjuk a majonezzel, tejfollel, belereszeljuk vagy aprora vagjuk a hagymat, borsozzuk, paprikazzuk, es a virslit vekony karikakra vagjuk bele. A tolteleket a lapon egyenletesen elkenjuk, majd szorosan felcsavarjuk, es fogyasztasig hutoben taroljuk. Friss zoldsegsalatat adhatunk hozza.

 

12. Krumpli salata grillezett virslivel

 

Hozzavalok: 4 szemelyre

  • 1 kg krumpli
  • 2 kisebb fej hagyma
  • keves olaj
  • so, bors
  • fejenkent 2 szal virsli

Elkeszites:

A krumplit kis so hozzaadasaval hejaban megfozzuk, majd jo hideg vizet toltunk ra, es hagyjuk kihulni. Mikor kihult, meghamozzuk, karikakra vagjuk. A hagymat karikakra vagjuk, raszorjuk a krumplira, sozzuk, borsozzuk, es keves olajjal lecsorgatjuk. Jol osszekeverjuk, es hagyjuk az izeket osszeerni. A virslit grilles tepsiben minden oldalan kisse megpiritjuk. Talalhatunk is.

 

13. Toltott tojas

 

Hozzavalok:

  • 6 tojas+ 1 sargaja a majonezhez
  • 1 kiskanal mustar
  • 1.5 dl olaj
  • 3 evokanal tejfol
  • so, bors, orolt majoranna
  • 1 kisebb doboz majkrem
  • a disziteshez piros arany vagy eros pista

 

Elkeszites:

 

A 6 tojast megmossuk, es sos vizben foni tesszuk a forrastol szamitott 10 percig. Utana hideg vizet toltunk ra, es hagyjuk kihulni.

A tojassargajabol, 1 kiskanal mustarbol es olajbol majonezt keszitunk. Abba kavarjuk bele a harom kanal tejfolt. A szoszt egy nagyobb talba onjuk, es elegyengetjuk. Egy keveset hagyunk a talban.

A tojasokat megpucoljuk, es kettobe vagjuk. A sargajat a majonezes talba kivesszuk es osszetorjuk. Hozzaadjuk a majkremet, kis sot, borsot, es fel teaskanal orolt, szaritott majorannat, es jol osszekeverjuk. A kremet kiskanallal vissztoltjuk a tojasok feherjebe, azokat pedig a szoszba helyezzuk. Tetejuket eros pistaval diszitjuk, tehetunk melle egy szal petrezselyemzoldet is. (Ez nalam kimaradt.)

 

 

14. Toltott pizza

 

Hozzávalók:

  • 1 egész tojás
  • fel dl olaj
  • kiskanál só
  • langyos víz
  • 1 tasak instant eleszto
  • · fel kg liszt

A toltelekhez:

    • 2 fej hagyma
    • 50 dkg csirkemáj
    • só, bors
    • 2 egész tojás

A tetejére:

  • reszelt sajt
  • 1 egész tojás felverve

Elkeszites:         A pizzatesztat a szokásos módon bedagasztjuk, és kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, elkeszitjuk a tolteleket. A csirkemajat kis vizben parolodni tesszuk. Mikor megfott, peppe torjuk. Hozzakavarjuk az aprora vagott hagymat, es a ket egesz tojast. Sozzuk, borsozzuk. A megkelt tesztat ket egyenlo reszre osztjuk, es kinyujtjuk. Az egyiket olajjal kikent tepsibe fektetjuk, rakenjuk a tolteleket. Raboritjuk a masik darabot, a szelukon jol osszenyomkodva, hogy sutes kozben a toltelek ne fojjon ki. Megkenjuk a felert tojassal, megszorjuk reszelt sajttal, es sulni tesszuk, míg a teteje aranyszinu nem lesz. Nagyon finom.

 

15. Csipos csirkeszarnyak rizibizivel

 

Hozzávalók: 3 személyre

  • 9 darab csirkeszarny
  • 2 dl csipos ketchup
  • 1 kiskanál csirkefuszerkeverek
  • 1 evokanal mez
  • 2 evokanal olaj
  • 4 marék rizs
  • 1 marék fagyasztott zoldborso
  • 1 kiskanál zoldpetrezselyem

 

Elkeszites: A zoldborsot kevés zsírban megpároljuk. A rizst fovo vízbe dobjuk, egy kanál olajat és sót teszunk melle, és megfozzuk. Mikor kész, hideg vízzel leoblitjuk, osszekeverjuk a zoldborsoval, petrezselyemzolddel és kis vegetaval izesitjuk.

A csirkeszarnyakat megmossuk, megtisztitjuk, és megtorolgetjuk. Levágjuk a hegyes reszet. Tepsibe tesszuk, és elkeszitjuk a szószt. A ketchupot osszekeverjuk az olajjal, csirkefuszerrel és a mezzel. Ezzel a szosszal megkenjuk a szarnyakat, egy deci vizet ontunk melle, es anelkul hogy befednenk, sutoben megsutjuk.

 

16. Rizses gomba

 

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • kevés olaj a paroláshoz
  • 50 dkg csiperkegomba
  • só, bors, paprika
  • 6 marék rizs
  • petrezselyemzold

 

Elkeszites:  A hagymát apróra vágjuk, és az olajon uvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csiperkegombát, és sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Egy csésze vízzel leontve addig fozzuk, míg a víz elpárolog. Akkor a megmosott rizset hozzáadjuk, kissé pirítjuk, felontjuk egy liter vízzel, és folyamatosan figyelve, hogy oda ne kapjon, készre fozzuk. Ha kell, adhatunk meg hozza vizet kozben. Mikor kész, tetejére apróra vágott petrezselyemzoldet szórunk.

 

17. Babgulyás bográcsban

 

Hozzávalók: (10-12 literes bográcshoz)

  • 5-6 nagy fej hagyma
  • 1 dl olaj
  • 1,5 evokanal só
  • 1 kg fustolt kajzer
  • 1 kiskanál bors
  • 2 evokanal pirospaprika
  • 2 evokanal Eros Pista
  • 1 evokanal etelizesito
  • 5 babérlevél
  • 1 uveg paradicsompaszta
  • 1.5 kg áztatott fehérbab

 

Elkeszites: A babot a fozes elotti napon megválogatjuk, és jó bo vízben dagadni hagyjuk.  A fozes napján a hagymát apróra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott kajzert, és kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a sót, borsot, paprikákat, az etelizesitot, és a babérlevelet. Jól osszekeverjuk, hozzáontjuk a paradicsompasztát, majd a babot is. Felontjuk forró vízzel, amíg ellepi. Folyamatosan kavargatva, hogy oda ne kapjon, kb. 3 orat fozzuk. Kozben meg lehet kóstolni, és ízlés szerint adni hozza meg fuszereket. Vizet is adagoljunk hozza, ha latjuk, hogy elfotte a levet. Jó étvágyat!

 

18. Krumplipaprikas

 

Hozzavalok:

  • 4 nagy fej hagyma
  • 3 kanal zsir
  • so, pirospaprika
  • 2 kg ujkrumpli
  • 1 csokor petrezselyemzold
  • 5-6 bo kanal liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejfol

Elkeszites: A hagymakat aprora vagjuk, es a zsirban megfonnyasztjuk. Megszorjuk a soval, hozzaadunk egy bo kanal pirospaprikat.

A krumplit megtisztitjuk, es kockakra vagju, majd a hagymara dobjuk, es felontjuk annyi vizzel, hogy jol ellepje. Megmeg lehet kostolni, es utana sozni, ha szukseges.

Mikor megfott a krumpli, elkeszitjuk az ereszteket a lisztbol es a tejbol, es felontjuk vele, folyamatosan kevergetve. Beldobjuk az aprora vagott petrezselyemzoldet, es meg felrottyantjuk. Levesszuk a tuzrol, es belekavarjuk a tejfolt.

Friss zoldsegsalataval, sult kolbasszal is lehet talalni, de onmagaban is nagyon finom.

 

19. Barackos gomboc

 

Hozzavalok: 35 darabhoz

  • 70 dkg fott, attort burgonya
  • 1 kanal reszelt vaj, vagy olaj
  • 1 csipet so
  • 2 tojas
  • 40 dkg liszt
  • 3 nagy oszi barack
  • 1 tasak zsemlemorzsa
  • 2-3 kanal olaj
  • 1 marek cukor

Elkeszites: A barackokat megmossuk, es cikkekre, majd egyforma kockaka vagjuk.

A tesztanak valokat egy talban osszegyurjuk. Akarhogy dolgozol vele, ragacsos lesz, ne aggodj, es ne tegyel hozza tobb lisztet, mert akkor igen nehez lesz a teszta. Ha a tesztat meggyurtad, tegyel egy fazekban sok vizet foni, es tegyel bele egy kiskanal sot. Amig a viz forr, lisztes kezzel szaggass kis pogacsakat a tesztabol, lapitsd el a tenyeredben, tegyel bele egy darab barackot, majd gombolyitsd. Egyszerre tiz is mehet a lobogo vizbe, ha eleg nagy fazakat vettel elo.

A zsemlemorzsat az olajjal kavard jol el, es kisse piritsd meg folyamatosan kavargatva. Tedd bele a marek cukrot.

Ot perc utan, ha a gombocok feljottek a viz tetejere, kiveheted szurokanallal. Forgasd a zsemlemorzsaba. Izles szerint megszorhatod meg fahejas cukorral.

 

20. Gombapaprikas csigaval

 

Hozzavalok:

  • 3-4 fej hagyma
  • 1/2 kg friss vagy fagyasztott champignon gomba
  • keves olaj
  • so, bors, eros pista
  • pirospaprika
  • petrezselyemzold
  • 2 dl tej es kb. 5 kanal liszt a habarashoz
  • 2 dl tejfol
  • 1/2 kg makaroni

 

Elkeszites:

A hagymat aprora vagjuk, majd az olajon uvegesre paroljuk. Radobjuk a szeletelt gombat, sozzuk, borsozzuk, egy keves eros pistat adunk hozza (vigyazzunk, mert az is sos), majd egyutt paroljuk egy kicsit meg. Megszorjuk pirospaprikaval, majd felontjuk annyi vizzel, hogy jol ellepje. Addig fozzuk, mig a gomba is keszre fo. Beledobjuk az aprora vagott petrezselyemzoldet. Akkor elkeszitjuk a habarast a tejjel es a liszttel, es folyamatos kavargatas kozben hozzaadjuk a gombahoz. Osszerottyantjuk, majd a tuzhelyet lekapcsolvahozzakeverjuk a tejfolt.

A makaronivizet foni tesszuk kicsi soval es olajjal. Mikor fo, beledobjuk a makaronit, keszre fozzuk, majd leszurjuk es talalhatunk is.

 

21. Spenotos-rikottas rakott teszta

 

Hozzavalok: (4-5 szemelyre)

  • 1 csomag 50 dkg-os teszta (csiga vagy penne)
  • 1 kanal zsir a tepsi kikenesehez
  • 25 dkg spenot egeszben
  • 50 dkg rikotta
  • 2,5 dl fozotejszin vagy tejfol
  • so, bors
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 2-4 szelet fustolt szalonna
  • 25 dkg reszelt sajt

Elkeszites: A szalonnat apro kockakra vagjuk, es az aprora vagott hagymaval lepiritjuk. Beledobjuk a tort fokhagymat, es a spenotleveleket, sozzuk, borsozzuk, es addig dinszteljuk, mig a spenot megparolodik. Hozzaadjuk a rikottat es a fozotejszint vagy tejfolt, meg utanaizesitunk, ha kell. Osszerotyogtatjuk.

A tesztat olajos-sos vizben megfozzuk, leszurjuk. A tepsit kikenjuk zsirral. Egy reteg tesztara egy reteg szosz kerul, es megismeteljuk. A tetejere reszelt sajtot szorunk, es addig sutjuk, mig a sajt meg nem pirul rajta. Kiados vacsora!

 

22. Fott-sult pulykanyak paradicsomos kaposztasalataval

 

Hozzavalok:

  • 3 db oriasi pulykanyak
  • so, bors, paprika
  • 2 fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3 kanal zsir
  • 1 deci viz
  • a salatahoz:
  • 1 kisebb fej kemeny kaposzta
  • 2 kanal aprora vagott friss kapor
  • 2 nagy fej paradicsom
  • so
  • kiskanal cukor
  • 2 kanal ecet
  • 2 kanal olaj

Elkeszites: A pulykanyakat egy orat fozzuk. Tehetunk melle leveszoldseget, igy egyuttal finom leves is keszul. El lehet vagni oket, ha tul nagyok.

Mikor megfott, tepsibe tesszuk, sozzuk, borsozzuk, paprikazzuk, megszorjuk szeletelt hagymaval es aprora vagott fokhagymaval, melletesszuk a zsirt es a vizet,majd lefoliazzuk, es atsutjuk.

A salatahoz osszevagjuk a kaposztat, a paradicsomot kockakra, beleszorjuk a kaprot, sozzuk, cukrozzuk, es az ecettel-olajjal jol osszekeverjuk. Fel orat hagyjuk allni, hogy az izek osszeerjenek. Finom, es konnyu vacsora.

 

23. Zoldborsos pulykaragu rizzsel

 

Hozzavalok:

  • 3 kanal olaj
  • 3 db pulykanyak ( lehet kesziteni csirkemellbol vagy pulykamellbol)
  • 4 kanal liszt
  • 1 kanal vegeta, kiskanal so
  • bazsalikom, rozmaring
  • 6 dl tej
  • 1 dl tejfol
  • 40 dkg zoldborso
  • 1 fej hagyma, keves so, 2 kanal olaj, 1 kanal aprora vagott petrezselyem
  • 2.5 pohar rizs elofozott rizs
  • 5 pohar viz

Elkeszites: Az olajon megpiritjuk az elozoleg jol megmosott es darabolt pulykanyakat. Kis vizet ontunk ala, es 40 percet paroljuk. Ha elfogy a viz, meg toltunk, hogy oda ne suljon. Mikor megparolodott, hagyjuk zsirjara sulni, megszorjuk a liszttel, kisse lepiritjuk, majd felontjuk a tejjel es fuszerezzuk. Folyamatsosan kavargatjuk. Amikor mar jo szosz kepzodik, a tuzhelyrol levesszuk, es hozzakavarjuk a tejfolt.

Az aprora vagott hagymat megparoljuk. Radobjuk a rizset, kisse megpiritjuk, sozzuk, belerakjuk a petrezselymet, majd felontjuk a vizzel. Neha megkavarva keszre fozzuk. Gurulos lesz. A szosszal talaljuk.

 

24. Toltott tok

 

Hozzavalok:

  • 1 db nagyobb tok
  • 1 kg daralt serteshus (vagy fel kg hus es fel kg szojamorzsa)
  • 1 aztatott zsemle
  • 2 tojas
  • 1 kiskanal morzsolt csombord
  • so, bors, paprika
  • 3-4 nagyobb krumpli
  • rozmaring
  • keves olaj

Elkeszites: A tokot meghamozzuk, ket egyforma reszre vagjuk hosszaban, kiszedjuk a belsejet.

A hust a jol kicsavart zsemlevel, a tojasokkal es a fuszerekkel jol osszedolgozzuk, majd a tokoket megtoltjuk vele. (Ha szojaval keszitjuk, azt elobb leforrazzuk vegetas vizzel, es allni hagyjuk ugy 10 percet, majd kicsavarjuk.)

A krumplikat negybe vagjuk, a tokok melle dobjuk a tepsibe,  megsozzuk, rozmaringot szorunk rajuk. Az egeszet megontozzuk keves olajjal, 3-4 dl vizet ontunk alaja, es alufolia alatt a sutoben megparoljuk. Azutan meg kb tiz percet levehetjuk a foliat, hogy piruljon egy kicsit a teteje. Nagyon finom, kiados vacsora!

 

25.Tökös lecsó

 

 

Hozzávalók:

  • 1 közepes főzőtök
  • 3 fej hagyma
  • 2-3 kanál olaj
  • 4-5 paradicsom
  • 2 dl rizs
  • 6-8 dl víz
  • 1 kanál vegeta
  • 1 kiskanál morzsolt csombord
  • fél kiskanál apróra vágott kapor
  • 1 kiskanál só
  • ½ kiskanál őrőlt bors

 

Elkészítés: A hagymákat megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk, majd az olajon pároljuk. A tököt megtisztítjuk, és kockákra vàgjuk, a hagymához adjuk, és tovább pároljuk. A paradicsomokat bevagdossuk, néhány percre fővő vízbe tesszük ,majd hideg vizet öntünk rájuk, lehúzzuk a héjukat, és kockákra vágva a többi zöldséghez adjuk. Fűszerezzük, majd hozzáadjuk a rizset és a vizet. Addig főzzük, míg a rizs jól megfő. Közben folyamatosan kavargassuk. Utána lehet fűszerezni, ha még kell.

 

 26. Hazi tortilla

 

Hozzavalok: (4 szemelyre)

  • A tesztahoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1 kiskanal so
  • 1 kiskanal sutopor
  • 75 ml olaj
  • 3 dl langyos viz
  • A toltelekhez: 
  • 30 dkg fustolt oldalas
  • 20 dkg husos fott szalonna
  • 50 dkg kaposzta
  • 1 kanal paradicsompure
  • 4 db savanyu uborka
  • 1 kisebb kanta savanyitott gogos vagy mas paprika
  • 1 kiskanal kapor
  • 1 tojasbol majonez
  • egy adag fokhagymas tejfol
  • ketchup
  • 4 nagyobb krumpli

Elkeszites: A teszta hozzavaloit jol osszedolgozzuk, mig ruganyos tesztat kapunk. Nyolc egyenlo reszre osztjuk, es nedves konyharuhaval letakarva fel orat pihentetjuk.

                  A husokat vekony szeletekre vagjuk, es egy kanal olajon lepiritjuk, Hozzaadjuk a paradicsompuret, es azzal is egy kicsit meg piritjuk,  

                  A kaposztat legyaluljuk nagyon finomra, majd egy kaveskanal soval, ugyanannyi cukorral, ket kanal ecettel, a kaporral es egy kanal olajjal jol osszedolgozzuk, es hidegre tesszuk. A savanyitott zoldsegeket vekonyra szeleteljuk.t

                  A tesztadarabkakat gombocca formaljuk, es jo vekonyra kinyujtjuk, majd kozepes langon, palacsintasutoben mindket oldalan megsutjuk. A sutot nem kell megkenni semmivel. A sutes kb. 2 percig tart, ne sussuk tul, mert el fog torni. A megsult lapokat fedovel letakarjuk, hogy puhuljon.

                  A krumplit meghamozzuk, megmossuk, es vekony csikokra vagva bo olajban megsutjuk.

                  Johet a toltes: A lapot megkenjuk majonezzel, teszunk ra husbol, krumplibol, mehet a savanyusag, a szoszok, kinek mivel izlik jobban!

 

    27. Spenottorta

Hozzávalók 4 főre
15 dkg liszt
dkg vaj
mk
db tojás sárgája
kanál tejföl 
90 dkg spenót
db tojás 
cikk áttört fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint bors
dl tejföl
dl tej 
csipet rozmaring
20 dkg sajt 

elkészítése:

A lisztet, margarint es 2 db tojassargajat meg az 1 kanal tejfolt osszedolgozzuk, majd a tesztat foliaba csavarjuk, es egy orara hutobe tesszuk. 
A spenotot ( fagyasztott, darabolt), hagyjuk kiengedni, es jol lecsopogtetjuk. 
A tesztat kinyujtjuk, es vajazott, lisztezett tortaformaba tesszuk. Rakenjuk a spenotot. A tejet a tejfollel, a tojasokkal, fokhagymaval, es a fuszerekkel jol osszekeverjuk, es a spenot tetejere ontjuk. Megszorjuk a kockara vagott sajttal. Elomelegitett sutoben kb. 30 percig sutjuk.

 
 

 28. Toltott cannelloni

Hozzavalok:

A toltelekhez:

  • 1 doboz cannelloni (olasz csoteszta)
  • keves olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 50 dkg daralt serteshus
  • 5 dkg szojagranulatum
  • 20 dkg hajalt, kockara vagott paradicsom (lehet konzerv is)+ 20 dkg a tepsibe 
  • kiskanalnyi szaritott bazsalikom
  • csapott kiskanal so
  • keshegynyi orolt fekete bors

 A besamellhez:


- 10 dkg vaj

- 2 puposkanal liszt

- 1/2 liter tej

- keshegynyi orolt feherbors

- keshegynyi orolt szerecsendio

- A tetejere 20 dkg trappista sajt

Elkeszites: A hagymat aprora vagjuk, es megfonnyasztjuk az olajon. Beletesszuk a daralt hust, az elozoleg beaztatott es jol kinyomott szojat, a paradicsomot, fuszerezzuk, es csak eppen osszerottyantjuk. A csotesztat megtoltjuk a hussal.

A tepsibe egyenletesen elontjuk a masik 20 dkg paradicsomot. Rahelyezzuk a toltott tesztat. 

Elkeszitjuk a besamellmartast. A vajon kisse megfuttatjuk a lisztet, feltoltjuk a tejjel, es hozzaadjuk a fuszereket. Felfozzuk.

A tesztat leontjuk mindenhol a besamellmartassal, majd rareszeljuk a sajtot. Elomelegitett sutoben kb. 40 percig sutjuk.

 

Asztali nézet