Aliz konyhaja
Etelem az eletem!!!

MENÜ

1. Kokuszos darazsfeszek

 

Hozzavalok:

- a tesztahoz:

  • 0,5 kg liszt
  • 3 tojassargaja
  • 3 dkg eleszto
  • 2 dl tej
  • kis so

- a toltelekhez:

  • 20 dkg vaj vagy Rama margarin
  • 15 dkg vanilias porcukor
  • 15 dkg kokuszreszelek

- 2-3 dl vanilias-cukros tej az ontozeshez

Elkeszites:

Az elesztot egy kanal cukorral es 2 dl tejjel megkelesztjuk. A lisztbol a tojassargajaval, kis soval, es a felkelesztett elesztovel finom tesztat gyurunk, a deszkan kisse kidolgozzuk, es letakarva, meleg helyen fel orat pihentetjuk, majd ujjnyi vastagra nyujtjuk.

A vajat a vanilias cukorral habosra kavarjuk, majd hozzaadjuk a kokuszt is. Rakenjuk a tesztara, es szorosan felcsavarjuk. Eles kessel 3 cm vastag szeleteket vagunk a rudbol, es vagy labasban, vagy nagy kapcsos, kerek, kivajazott tortaformaban egymastol ujjnyi tavolsagra helyezzuk a tesztadarabokat. Kelni hagyjuk, mig magasra megno (kb. masfel ora), majd elomelegitett sutoben, kozepes langnal szep barnapirosra sutjuk. Ralocsoljuk a vanilias-cukros tejet, es nehany percre visszatoljuk  a sutobe, mig a tejet felissza. Talra boritjuk. Meghinthetjuk porcukorral is.

 

2. Szalagos fank- farsangi fank-ahogy en keszitettem

 

Hozzavalok:

  • 50 dkg liszt
  • 2 bo kanal tejfol
  • 3 kanal porcukor
  • 1 csomag instant eleszto
  • 2 tojas sargaja
  • pici so
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 5 dkg Rama
  • olaj a suteshez

Elkeszites: A lisztet jol elkeverjuk azj elesztovel, porcukorral, soval. Hozzaadjuk a tojassargakat, a tejfolt, es langyos tej hozzaadasaval konnyu tesztat dagasztunk belole. A margarint megolvasztjuk, es lassan adagolva beledolgozzuk a tesztaba, mig sima lesz. Fel orara letakarva meleg helyre tesszuk. Akkor lisztezett deszkan atgyurjuk, es letakarva kelni hagyjuk, mig duplajara no. (kb. 40 perc)

Lisztezett deszkan ujjnyi vastagra nyujtjuk, majd lisztezett poharral kiszaggatjuk. Letakarjuk, mig az olaj felmelegszik. Vigyazzunk, ne legyen tul forro mert hamar megegnek a fankok, es a belsejuk nyers marad. 75 fokon jo lesz.

A bo forro olajba egyszerre 6-8 fankot rakunk, lefedjuk, mig az egyik oldalunk megsul, majd megforditjuk oket, es fedo nelkul sutjuk keszre oket. Kene maradjon rajtuk korben egy feher csik (ami nalam nem maradt), amiertis hivjak oket szalagos fanknak. Porcukorral meghintve talaljuk.

 

3. Grizfelfujt

 

Hozzavalok:

  • 4 tojas
  • 6 evokanal cukor
  • 8 evokanal griz
  • reszelt citromhej
  • 1/2 liter tej
  • vanilias cukor

Elkeszites:

4 tojassargat a cukorral habosra kavarunk. A feherjet kemeny habba verjuk. A sargat a habhoz habverovel ovatosan dolgozzuk hozza felvalta a grizzel. Dolgozzuk hozza a citromhejat is. Vajjal kikent tuzallo talba simitjuk, es elomelegitett sutoben, kozepes langon sutjuk. Mikor kesz, a fel liter tejet osszekeverjuk a vanilias cukorral, es nehany kanal cukorral, majd raontjuk a felfujtra. 1-2 percre visszatoljuk a sutobe, amig felszivodik a tej. Kinalhatunk hozza eperlekvart.

 

4. Edesmale (anyatol)

 

Hozzavalok:

  • 2 tojas
  • 1.5 csesze cukor
  • 1 csesze tej
  • fel csesze olaj
  • 1 csomag sutopor
  • 1.5 csesze feher liszt
  • 2 csesze maleliszt
  • csipet so
  • porcukor

Elkeszites:

A ket tojas sargajat a cukorral habosra kavarjuk. a tojasok habjat kemenyre felverjuk. A sarga kremhez hozzakeverjuk az olajat,  ketfele lisztet,  csipet sot, a tejet, es a elfuttatott sutoport. (a sutoport egy poarba toltjuk, es egy bo kanal citromlevel futtatjuk fel.) A vegen lassan beledolgozzuk a kemeny habot. A tepsit kikenjuk margarinnal, megszorjuk liszttel, es abba simitjuk a masszat. Elomelegitett sutoben addig sutjuk, mig a teteje egy kicsit aranyszinu lesz. Kockakra vagjuk es porcukorral meghintve talaljuk.

 

5. Francia kremes

 

Hozzavalok:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • fel kiskanal szodapor
  • 1 vaniliasukor
  • 2 egesz tojas

Kremhez:

  • ½ liter tej
  • 5-6 kanal liszt
  • 2 kanal cukor
  • 1 tojas
  • 5 dkg margarin
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 2 kanal kakao

Glazur:

  • 15 dkg porcukor
  • 2 kanal kakao
  • 2 kanal olaj
  • 3 kanal forro víz

 

 

Elkeszites:

 

A tesztanak valokat jol osszedolgozzuk, 3 egyenlo reszre osztjuk, kinyujtjuk, es tepsi hatan sutjuk.

A tejbol, lisztbol, 2 kanal cukorral, 1 tojassal es 5 dkg margarinnal pepet fozunk. A 25 dkg margarint a 25 dkg cukorral habosra kavarjuk. Mikor a pep kihult, kanalankent beledolgozzuk a margarinos kremet. Ket reszre osztjuk. Az egyikbe belekeverjuk a kakaot. A lapokat megkenjuk: az elsot simaval, a masodikat kakaos kemmel. A tetejere glazurt keszitunk; a hozzavalokat jol osszekeverjuk, es a teszta tetejere simitjuk. Egy napot hagyjuk puhulni.

 

 

7. Fordított almás szelet

 

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 12 kanál hideg víz
  • 10 darab nagy alma
  • 5-6 kanál cukor
  • orolt fahéj
  • a tepsi kenéséhez margarin, és kevés gríz

 

Elkeszites:

Az almákat meghámozzuk, és nagy szeletekre vágjuk. 6 kanál cukrot tesszuk oda pirulni, mikor elolvadt, beleforgatjuk az, és hagyjuk kissé dinsztelodni. Felretesszuk.

A tojásokat szétválasszuk. A fehérjéhez teszuk 6 kanál hideg vizet, és keményre verjuk. A tojások sargajahoz is 6 kanál hideg vizet teszunk, és a 30 dkg cukorral habosra kavarjuk.

A tepsit jó vastagon kikenjuk margarinnal, és megszórjuk grízzel. Korbe is forgatjuk, hogy az oldalán is legyen. Ez azért szukseges, mert az alma levet ereszt. Ezután a dinsztelt almát beletesszuk a tepsibe, és egyenletesen eloszlatjuk. Rászórunk egy kevés orolt fahéjat. Erre kerul a piskótatészta. Elomelegitett sutobe tesszuk, és addig sutjuk, míg a piskóta teteje szép aranyszinu lesz. Most egy  nagyobb tálcát veszunk elo, és vigyázva, hogy ne essen szét, kiborítjuk rá a tésztát. Edesszajuak készíthetnek rá tejszínhabot is.

 

8. Almás rétes

 

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • kb. 5 dkg Ráma margarin
  • 10-12 darab nagy savanykás alma
  • kevés darált dió
  • 8 kanál cukor
  • 1 kiskanál fahéj

 

Elkeszites:

Az almákat meghámozzuk, és nagyfokú reszelon lereszeljuk. A réteslapot kibontjuk. Leveszunk óvatosan egy lapot, hogy el ne szakadjon, megkenjuk olvasztott margarinnal. Ratesszuk a kovetkezo lapot, és azt is megkenjuk. Így haladunk, a hatodik lapig. Akkor az almát elkeverjuk a cukorral és fahéjjal. A darált diót az utolsó lapon egyenletesen eloszlatjuk. Ráhalmozzuk az almát, és azt is egyenletesen elosztjuk. Szorosan felcsavarjuk, megkenjuk a tetejét margarinnal, és aranyra sutjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

9. Ribizlis kavart tészta (nagymamámtól)

 

Hozzávalók:

  • 4 egész tojás
  • 15 kanál cukor
  • 15 kanál olaj
  • 15 kanál tej
  • 1 csomag sutopor
  • 20 kanál liszt
  • 50 dkg ribizli

 

Elkeszites:

A hozzávalókat a ribizli kivételével az adott sorrendben keverotalba tesszuk, és kézi mixerrel jól osszedolgozzuk.  A tepsit jól kikenjuk margarinnal, és kilisztezzuk. Belesimítjuk a masszát. (Nem kell megijedni, elég vékonynak néz ki ekkor, de majd szépen felno.)

A ribizlit rászórjuk a tetejére, és elomelegitett sutoben lassú lángon megsutjuk. Kockákra vágva tálaljuk.

 

 

10.Burgonyás pogácsa

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg fott, attort burgonya
  • 1 dl tejfol
  • 3 egész tojás
  • 1 csomag sutopor
  • kevés tej
  • 1 kaveskanal só

 

Elkeszites: A lisztet elkeverjuk a sutoporral, majd a margarinnal és a burgonyával elmorzsoljuk. Ezután osszegyurjuk a sóval, margarinnal, a tejfollel, és 1 egész tojással.

Kevés pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, és megkenjuk a 2 tojás és kevés tej keverékével, majd osszehajtjuk, mint a vajas tésztát (alulról folfele, balról jobbra), és 20 percet pihentetjuk. Ezt a muveletet meg kétszer megismeteljuk. Legvegul ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjuk a maradék tojással, késsel bekockázzuk, és kozepes meretu pogácsákat vágunk belole. Kizsírozott tepsiben, kozepes lángon szép pirosra sutjuk.

 

 

11. Szalámi rúd

 

Hozzávalók:

  • ½ kg háztartási keksz
  • 2 csupor cukor
  • 2 dl tej
  • 2 kanál kakaó
  • 1 csupor mazsola+ 1 csupor darabos dióbél
  • 2 rum eszenc
  • ½ Ráma margarin

 

Elkeszites: A kekszet apróra torjuk.

A tejet a cukorral, a margarinnal, kakaóval, és a rum eszenccel elkeverjuk, majd foni tesszuk. Mikor felforrt, beletesszuk a kekszet, a diót és a mazsolát. Jól osszekavarjuk, levesszuk a tuzrol. Atlatszo fóliára teritjuk, és rudat formalunk belole. Ket vegen jól becsavarjuk majd hutobe tesszuk, hogy jól megkosson és osszealljon. Másnap lehet szeletelni.

 

 

 

12. Nugát

Hozzávalók:

  • 20 dkg Ráma
  • 30 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg pergelt, apróra vágott dióbél

 

Elkeszites: A margarint kikavarjuk 15 dkg cukorral és a két tojással jó habosra. 15 dkg cukrot megpergelunk, és kanalanként beledolgozzuk a krémet. Hozzáadunk 20 dkg pergelt, apróra vágott diót, majd addig fozzuk, folymatosan kavargatva, mg elválik az edenytol. Kicsit hulni tesszuk, majd két ostyalap koze simítjuk. Egy napot nem art, ha áll.

 

 

 

13. Áfonyás fantázia

 

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 8 kanál cukor
  • 7 kanál liszt
  • 4 kanál olaj
  • 1 csomag sutopor
  • kevés ecet
  • 2 kanál kakaó
  • A KREMHEZ:

- 5 dl tejszín

-         4 kanál afonyalekvar+ 4-5 kanál a kenéshez

-         1 csomag zselatin+ 1 dl víz

 

 

Elkeszites: A tojások fehérjét jól felverjuk, rendre hozzáadagolva a 8 kanál cukrot. A sargakat elkeverjuk a 4 kanál olajjal, a kakaóval, és az ecettel felfuttatott sutoporral. A kakaós krémet a fehérjéhez ontjuk, majd habverovel óvatosan osszedolgozzuk, kanalanként hozzáadva a lisztet. Kizsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk, és megsutjuk.

A kihult lapot megkenjuk afonyalekvarral, majd elkeszitjuk a habot. A tejszint keményre verjuk. Beletesszuk a 4 bo kanál afonyalekvart, és a vízben feloldott zselatint. Jól osszekeverjuk mixerrel. Az egészet a tesztara halmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk. Másnapig hagyjuk dermedni. Nagyon finom!

 

14. Húsvéti fonott kalács

 

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 4 kanál cukor
  • ½ kiskanál só
  • 5 dkg margarin
  • ½ kg liszt
  • 1 tasak instant eleszto
  • 1 tojás a kenéshez

 

Elkeszites: A hozzávalókat az adott sorrendben a dagasztógépbe tesszuk, és 1,5 órás programra állítjuk. Ha nincs dagasztógép, akkor kézzel jól osszedolgozzuk a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjuk.

Mikor megkelt, 3-as vagy 6-os fonással megfonjuk, és vajazott tepsi hatan sutjuk, hogy ne kelljen kiboritani, csak lecsúsztatni. Mielott a sutobe tesszuk, kenjuk meg felvert tojással, és szórhatunk rá helyenként cukrot.

15. Langos

 

Hozzavalok:

  • 75 dkg liszt
  • 1 tojas
  • 1 csomag instant eleszto
  • fel kiskanal so
  • 2 dl tejfol
  • langyos viz a dagasztashoz
  • 1 lier olaj a suteshez

Elkeszites: A hozzavalokat osszekeverjuk, es a langyos vizzel jo lagy tesztat dagasztunk. Mikor mar jol osszedolgoztuk, nehany kanal olajjal atdagasszuk, mig elvalik az edenytol.

1 orat hagyjuk kelni.

Az olajat forrosodni tesszuk, es kozben a tesztabol kb. 15 darab egyforma nagysagu gombocot szakitunk. Ha az olaj kelloen forro, a gombocokat rendre kezzel elnyujtjuk, es mindket oldalukon aranyszinure sutjuk. Kinalhatunk hozza foghagymas tejfolt.

 

16. Okos kremes

 

Hozzavalok:

  • 10 dkg vaj vagy Rama margarin
  • 10 kanal cukor
  • 4 csomag vanilias cukor
  • 8 tojassargaja
  • 10 kanal liszt
  • 1 liter tej
  • 1 kiskanal reszelt citromhej
  • 8 tojas feherje

Elkeszites: A margarint megolvasztjuk, habosra kavarjuk a cukorral es vanilias cukorral, hozzaadjuk a reszelt citromhejat, majd a liszttel es a tejjel jol elkeverjuk. Nem kell megijedni, nagyon hig lesz.

A tojasok feherjet kemeny habba verjuk, es a tejes masszahoz dolgozzuk. Vajazott, lisztezett tepsibe ontjuk, elomelegitett sutoben kozepes langon addig sutjuk, mig a teteje megpirul. Kivesszuk, hagyjuk kihulni, majd kockakra vagjuk, es lehet enni.

! Azert okos kremes, mert mindent egyben kavarsz ossze, de a vegen kivalik a ket lap, es kozepen a finom vanilias krem.

 

17. Ordas teszta

 

Hozzavalok:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojassarga
  • 2 ek. tejfol
  • 6-8 ek. langyos, cukrozott tej
  • 2 dkg eleszto (lehet 1 tasak szaritott eleszto is)
  • Töltelékhez:
  • 50 dkg orda
  • 4 db tojas
  • 15 dkg cukor
  • 1 csokor kapor apróra vágva
  • Porcukor

Elkeszites: A töltelékhez az ordát villával összetörjük, simára keverjük a cukorral, a tojássárgákkal, majd könnyedén hozzákeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot és a kaprot.


Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 lapot nyújtunk belőle, az egyiket tepsibe helyezzük, rásimítjuk a tölteléket és befedve a másik lappal, 30 percnyi kelesztés után, előmelegített sütőben világosra sütjük. Meg forron megszorjuk porcukorral. Kockakra vagva talaljuk.

 

18. Gyumolcsos pite

 

Hozzavalok:


  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 kanal tejfol
  • pici so
  • 4 tojassarga
  • 1/2 csomag sutopor
  • idenygyumolcs
  • a habhoz:
  • 4 tojasfeherje
  • 25 dkg cukor
  • 2 csomag vaniliascukor

Elkeszites: A tesztanak valokat alaposan osszedolgozzuk, egy lapot nyujtunk belole, es tepsibe simitjuk. Megszorjuk grizzel-meggy, cseresznye, ribizli vagy barmely mas erosen leves gyumolcs hasznalata eseten- es raszorjuk a gyumolcsot. En most meggyet es cseresznyet hasznaltam. A tojasok feherjet kemeny habba verjuk, lassan hozzaadagolva a cukrot es vaniliat cukrot. Rakenjuk a teszta tetejere, es elomelegitett sutoben, alacsony fokozaton addig sutjuk, mig a hab kisse megbarnul.

! Amikor szeleteljuk, a hab osszetorik, nem kell megijedni. Nagyon finom ettol fuggetlenul.

 

19. Sport szelet sutes nelkul

 

Hozzavalok:

  • 50 dkg darált keksz
  • 2 dl tej
  • 25 dkg Rama margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 rumeszenc

A tetejére:

  • 20 dkg tortabevonó
  • 3-4 kanal olaj

Elkeszites:

A margarint felolvasztjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A kapott masszát tepsibe nyomkodjuk.

A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk pici olajjal, majd a massza tetejére öntjük. Hűvös helyre tesszük, ha megszilárdult, ( kb. 2 ora) szeletelve tálaljuk.

 

20. Dios tallerok

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 7.5 dkg zsir
  • 7.5 dkg cukor
  • 7.5 dkg daralt dio
  • 1 csomag vanilias cukor
  • 1/2 csomag sutopor
  • 1 tojas
  • 2 kanal tejfol
  • 1 darabka etcsoki es 2 kanal olaj

Elkeszites:  A hozzavalokat a csokin es olajon kivul osszegyurjuk. Kis golyokat formalunk a tesztabol, tetejuket lelapitjuk, es sutopapiron, elomelegitett sutoben kisse barnara sutjuk. Hagyjuk kihulni.

Az etcsokit felolvasztjuk, hozzakeverjuk az olajat, es ezzel becsepegtetjuk a pogacsakat. Mikor megszilardult a csokolade, dobozban, huvos helyre eltesszuk ket napig puhulni.

 

21. Rafaello

Hozzávalók:

  • 1 dl viz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vagy Rama margarin
  • 15 dkg tejpor
  • 15 dkg kokuszreszelek + valamennyi a disziteshez

Elkeszites: A vizbol es a cukorbol szirupot fozunk. Levesszuk, es belekavarjuk a vajat, majd a tejport es a kokuszreszeleket. 2 orara hutobe tesszuk. Vizes kezzel kis golyokat formalunk, majd kokuszreszelekbe forgatjuk oket.

 

 

Asztali nézet