Aliz konyhaja
Etelem az eletem!!!

MENÜ

1. Husgombocleves

Hozzavalok:

  • kb. 3 liter husleves ( ha nincs, akkor kockabol is lehet fozni)
  • 1 kg sargarepa
  • petrezselyemzold
  • a gombocokhoz:

- fel kg daralt disznohus

- 10 dkg szoja granulatum

- 1 egesz tojas

- fel marek rizs

- so, bors, paprika izles szerint

  • kis citromso, tej

Elkeszites: A huslevest felfozzuk.

A sargarepat megtisztitjuk, karikakra vagjuk, es a levesben felpuhara fozzuk, kozben elkeszitjuk a gombocmasszat.

A szojat etelizesitovel megszorjuk, es forro vizzel leontjuk, hogy ellepje. Ot prcet allni hagyjuk. Mikor megduzzadt, kisse kinyomkodjuk, es a daralt hushoz adjuk. Hozzaadjuk a tojast, a rizset es a fuszereket, majd jol osszekeverjuk.

A masszabol kis gombocokat formalunk, es a fovo levesbe dobjuk. Kostolassal ellenorizzuk, hogy mikor fott at a gomboc.

Mikor kesz van, beleszorjuk a citromsot (lehet le is) majd a tejet is belekeverjuk. Tetejere aprora vagott petrezselyemzoldet szorunk, es lehet is talalni.

 

2.Tarkonyos leves

 

Hozzavalok: (nagy adaghoz)

  • fel kg. fustolt hus
  • fel fej hagyma
  • 1 kg. krumpli
  • 2 marek rizs
  • szaritott vagy friss tarkony
  • 2 dl tejfol
  • 2 tojassargaja

Elkeszites: A hagymat aprora vagjuk, megparoljuk, es hozzaadjuk az ujjnyi csikokra vagott fustolt hust. Felontjuk forro vizzel, es foni tesszuk, mig a krumplit meghamozzuk. A hamozott, apro kockakra vagott krumplit, es a ket marek megmosott rizset beledobjuk a hus melle, ha kell, meg ontunk hozza vizet, es izesitjuk a tarkonnyal, ha kell meg hozza, akkor soval is. Addig fozzuk, mig a krumpli megpuhul. Mikor megfott, a tefollel elkevert tojassargajat felontjuk nehany meritokanal forro level, es osszerottyantjuk. A leves keszen is van.

 

3. Gyors Paradicsomleves

 

Hozzavalok:

  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • friss vagy szaritott  bazsalikomlevel
  • so, vegeta
  • keves liszt
  • paradicsompaszta
  • 25 dkg. leveslaska

Elkeszites: A hagymat aprora vagjuk, es az olajban megparoljuk.Hozzaadjuk a bazsalikomlevelet is. A lisztet radobjuk, es kisse megpiritjuk. Hozzakeverjuk a paradicsompasztat, izles szerint, hogy kellemes savanyu legyen, majd feltoltjuk vizzel. Felforraljuk, sozzuk, vegetazzuk.

Mikor forr, beledobjuk a laskat, es keszre fozzuk. Vigyazzunk, mert a laskaban levo liszttartalom surusiti a levest, es konnyen paradicsomfozelek lehet belole. ;-)) Tehat jo bo levet keszitsunk, vagy kevesebb lisztet rakjunk a rantasba.

 

4. Kaposztaleves

 

Hozzavalok:

  • fel kg. disznohus (en combot szoktam hasznalni)
  • 1-1,5 liter kaposztale
  • 1 nagy fej savanyu kaposzta
  • olaj, liszt, pirospaprika a rantashoz
  • tejfol a talalashoz

Elkeszites: A hust kockakra vagjuk, es foni tesszuk, anelkul, hogy sot, vagy barmifele fuszert tennenk bele. Kozben leszedjuk a habot.

A kaposztat jo vekony csikokra vagjuk, es a hus melle dobjuk, mikor az mar felig megfott, es hoatoltjuk a kaposztalevet.  Addig fozzuk egyutt, mig a kapozta is jol megfo. Akkor vekony rantast keszitunk; kis olajon lisztet piritunk, egy bo kanal prospaprikaval izesitjuk. A levesbol kimerunk nehany meritokanallal, azzal elkavarjuk, es a leveshez adjuk. Meg rottyan egyet, es kesz is. Talalaskor egy kanal tejfolt teszunk a levesbe.

Megjegyzes: En neha szoktam 1-2 marek rizzsel gazdagitani, abban az esetben, ha csak csontot teszek a levesbe.

 

5. Arvaleves

 

Hozzavalok:

  • 2-3 kanal olaj
  • 1 fej hagyma
  • petrezselyemzold
  • 3 db tyukhusleveskocka
  • egy kiskanal komenymag
  • pirospaprika
  • 30 dkg hazi vekonylaska

Elkeszites:

Az aprora vagott hagymat az olajon uvegesre paroljuk, beleszorjuk a petrezselyemzoldet, komenymagot, pirospaprikaval izesitjuk, es felonjuk 4 liter vizzel, majd hozzaadjuk a leveskockakat. Felfozzuk. A laskat sos, olajos vizben megfozzuk, majd leoblitjuk, es a levesbe dobjuk. Egy percet meg forraljuk. Ha kell sozzuk meg.

 

6. Gyumolcsleves

 

Hozzavalok:

  • 1/2 kg gyumolcs. (en almabol, meggybol, neha meg ananaszbol is szoktam kesziteni)
  • rudfahej
  • szegfuszeg
  • 2-3 kanal cukor
  • 1 csomag vanilias cukor
  • 1 csomag vanilia vagy tejszinizu pudingpor
  • 1 csesze tej

Elkeszites:

A gyumolcsot felontjuk 1.5 liter vizzel, a cukorral, vaniliascukorral, fahejjal, es szegfuszeggel izesitjuk. Megfozzuk. Mikor kesz, a pudingport osszekeverjuk csomomentesen a tejjel, es beleontjuk a levesbe. nehany percig meg fozzuk. Lehutve, kulonosen nyaron, nagyon finom. Ha ugyesek vagyunk, lehet hozza habgaluskat kesziteni: 2 tojasfeherjet habba verunk, mikor mar eleg kemeny, hozzaadagolunk 4 kanal porcukrot. Addig verjuk, mig jo kemeny es fenyes lesz. Akkor kanallal fovo viz tetejere szaggatjuk, mindket oldalan fozzuk, es habszedo kanallal talra tesszuk. A leves foggyasztasa elott nehany perccel ajanlott ezt elkesziteni, mert nem lehet hosszabb ideig tarolni.

 

7. Csulkos bableves

 

Hozzavalok:

  • 1 kg szarazbab
  • 1 darab fustolt csulok
  • 3-4 baberlevel
  • 1 fej hagyma
  • keves olaj
  • 2-3 kanal liszt
  • pirospaprika
  • 2 kanal ecet

Elkeszites:

A csulkot megmossuk, es odatesszuk foni legalabb masfel orat. Nem teszunk hozza semmi fuszert, mert a csulok mar onmagaban sos. Kozben leszedjuk a habjat.

Mikor a hus megfott, kivesszuk, leszedjuk a csontrol, es kettujjnyi vastag csikokra vagjuk. Visszadobjuk a lebe az elozo nap beaztatott babbal egyutt, beledobjuk a baberlevelet, es addig fozzuk, mig a bab is jo puha lesz. Az olajon megparoljuk az aprora vagott hagymat, radobunk 2-3 kanal lisztet, kisse lepiritjuk, pirospaprikat adunk hozza, es hideg vizzel felotjuk. A leveshez merjuk, es osszerottyantjuk. sozzuk, ha kell meg, es beleteszunk 2 kanal ecetet, hogy kellemes savanyu legyen. Meg nehany parcig fozzuk.

 

8. Tojasleves

 

Hozzavalok:

  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 3 kanal olaj
  • 2 kanal liszt
  • pirospaprika
  • kis etelizesito
  • 2 kanal ecet
  • 1.5 liter viz
  • 6 tojas

Elkeszites:

Az olajon megparoljuk a karikakra vagott fokhagymat, vigyazva, nehogy megegjen. Radobjuk a lisztet, es a paprikaval gyenge rantast keszitunk. Felontjuk a vizzel, beleszorunk egy kanal etelizesitot, vagy egy leveskockat, es forrni tesszuk. Mikor jol forr beleutjuk az egesz tojasokat. hagyjuk oket megfoni. A vegen hozzaadjuk az ecetet, es meg nehany percig forraljuk. Talalaskor egy kanal tejfol mehet bele.

9. Savanyu krumplileves

 

Hozzavalok:

  • 50 dkg fustolt hus (lehet csak csont is)
  • 1 kg krumpli
  • so, ha kell
  • 2 db tyukleveskocka
  • 2-3 baberlevel
  • 2 dl tejfol
  • 2 tojas sargaja

Elkeszites:

A fustolt hust kockakra vagjuk es foni tesszuk a baberlevellel egyutt. Mikor majdnem kesz, hozzadobjuk a szinten kockakra vagott krumplit, a leveskockat. Fozzuk, mig a krumpli megpuhul. Mikor kesz, a tejfolt jol elkeverjuk a tojassargajaval, es a lebol is merunk hozza, hogy felmelegedjen, es ne menjen ossze a tejfol, azutan  leveshez ontjuk.

 

10. Savanyu csirkeleves

Hozzávalók;

  • 1 fel házi csirke
  • 3-4 darab sárgarépa
  • 50 dkg vegyes zoldseg (zoldbab, zoldborso, fehérrépa, zeller)
  • 1 csapott kanál só
  • kevés frissen orolt feketebors
  • 1 kiskanál apróra vágott petrezselyemzold
  • 2 dl tejfol
  • 1 csomag citromso

Elkeszites: A csirkét megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Odatesszuk 4 liter vízben foni, beletesszuk a sót. Egy jó oran keresztul fozzuk. Akkor beledobjuk a vegyes zoldsegeket, amiket elozoleg kockákra vágtunk, a sargarepat, a fekete borsot. Addig fozzuk, míg a zoldsegek megpuhulnak. Mikor a zoldgek készre fottek, beledobjuk a levesbe a ciromsot, majd a tuzhelyet lezárva, a tejfolt elkeverjuk néhány meritokanal forró lével, és belekeverjuk a levesbe. Kellemes savanyu lesz.

 

11. Zoldborsoleves

Hozzávalók:

  • 3 evokanal olaj
  • 1 fej hagyma
  • 50 dkg fagyasztott zoldborso
  • 2 tyúkleveskocka
  • 1 kanál apróra vágott petrezselyemzold
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 pár virsli
  • frissen orolt bors
  • a habaráshoz 3 kanál liszt, 1 csésze víz, és 4 bo kanál tejfol

Elkeszites:

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon uvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fagyasztott zoldborsot, és egyutt pároljuk tovább kb. 20 percig. Ekkor felontjuk 3 liter vízzel, és beleteve a tyukleveskockat meg 20 percig fozzuk. Addig elkeszitjuk a galuskát.

A 3 tojást kis sóval lazán felverjuk, rendre hozzádolgozzuk a lisztet. Kisse folyós tésztát kapunk. Kanállal a levesbe szaggatjuk a galuskákat, és egyutt fozzuk 10 percet. Hozzáadunk egy kiskanál frissen orolt borsot, 1 kanál petrezselyemzoldet, és a lángot kisebbre vesszuk. Beledobjuk a karikákra vágott virslit.

A lisztet elkavarjuk a csésze vízzel és a tejfollel. Hozzáadunk két merokanal forró levet, majd az egészet a leveshez ontjuk. Hagyjuk osszerotyogni, és kész van a leves.

 

12. Toltott paprika helyett paprikaleves husgomboccal

 

Hozzavalok:

  • 2 kanal disznozsir
  • 2-3 kanal liszt
  • 1 bo kanal pirospaprika
  • fel uveg paradicsompaszta (kb. 2,5 dl)
  • 3-4 nagy zold kaliforniai paprika
  • 2 szal leostyan
  • so, etelizesito

A gombocokhoz:

  • 75 dkg daralt serteshus
  • 1 tojas
  • 1,5 marek megmosott kerekszemu rizs
  • so, bors, paprika
  • 1 fej hagyma

Elkeszites: A zsirban kisse megpiritjuk a lisztet, beletesszuk a pirospaprikat, es a paradicsompasztat, majd felontjuk 4-5 liter vizzel. Sozzuk, etelizesitot teszunk bele, majd belecsipkedjuk a leostyan leveleit. Mikor forr, beledobjuk a kockakra vagott paprikat, es elkeszitjuk a gombocmasszat.

A hust osszedolgozzuk a tojassal, rizzsel, fuszerekkel, es a hagymaval, amit elozoleg aprora vagtunk, es keves olajon megfonnyasztottunk. Gombocokat formalunk belole, es a fovo levesbe engedjuk. A tuzhelyet lassabb fokozatra allitjuk, es kb. 20 percet fozzuk. Kivehetunk egy gombocot, hogy megnezzuk, a rizs megfott-e benne. Nagyon finom!

 

13. Karalabe leves

 

Hozzavalok:

  • 2 nagy fej karalabe
  • 10 szalsargarepa
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 evokanal olaj
  • 3 marek rizs
  • so, bors, paprika
  • 1 csokor frissen vagott petrezselyemzold

Elkeszites: A zoldsegeket megtisztitjuk, kockakra vagjuk, es az olajon megparoljuk Hozzaadjuk a pirospaprikat, majd felontjuk 4 liter vizzel. Sozzuk, borsozzuk. Addig fozzuk, mig a zoldsegek majdnem megvannak, akkor beledobjuk a rizset is, es keszre fozzuk. Frissen vagott petrezselyemzoldet szorunk a tetejere.

 

14. Zoldbableves

 

Hozzavalok:

  • 1,5 kg zoldbab
  • kiskanal etelizesito
  • izles szerint so
  • a rantashoz  kanal olaj
  • 3 kanal liszt
  • 1 kiskanal pirospaprika
  • fel uveg paradicsompaszta
  • kis csokor petrezselyemzold

Elkeszites: A zoldbabot megtiztitjuk, kb. 2 cm-es darabokra tordeljuk, megmossuk, es 4 liter vizben foni tesszuk, hozzaadva az etelizesitot, es a sot. Mikor jo puhara fott, elkeszitjuk a rantast. Az olajon kisse megpiritjuk a lisztet, levesszuk a tuzrol, beleszorjuk a pirospaprikat, elkavarjuk a paradicsompasztaval es bo liter hideg vizzel felvegyitjuk. A babhoz ontjuk, osszeforraljuk. A tetejere szorjuk a frissen aprora vagott petrezselyemzoldet.

 

15. Komenymagleves piritossal

 

Hozzavalok:

  • 1 fej hagyma
  • 2 kanal komenymag
  • 2 kanal liszt
  • 1/2 dl olaj
  • 1 kanal pirospaprika
  • so, etelizesito izles szerint

Elkeszites:

Az olajon uvegesre paroljuk az aprora vagott hagymat, es egy kanal komenymagot adunk hozza, majd azzal is kicsit meg paroljuk. Raszorjuk a lisztet, kisse lepiritjuk, beleszorjuk a pirospaprikat, majd felontjuk 4 liter vizzel. Soval, levesporral izesitjuk. A masik kanal komenymagot teatojasba tesszuk, es azzal egyutt a levest felforraljuk. Vigyazzunk, konnyen kifuthat. Piritossal talaljuk.

 

16. Tojasleves

 

Hozzavalok:

  • 5-6 cikk fokhagyma
  • 1-2 kanal olaj
  • 2 kanal liszt
  • 1 kiskanal pirospaprika
  • so, etelizesito
  • 2 kanal ecet
  • 6 tojas

Elkeszites: Az olajon kisse megdinszteljuk a karikakra vagott fokhagymat, radobjuk a lisztet, pirospaprikat, kisse lepiritjuk, es felontjuk kb. 1,5 liter vizzel. Felforraljuk, adunk hozza keves sot, etelizesitot izles szerint. Folyamatosan figyeljuk, mert konnyen kifut! Beleutjuk a tojasokat, es addig fozzuk, mig azok megfonek. A vegen hozzaadjuk az ecetet, de ekkor mar levesszuk e tuzhelyrol, hogy nehogy kifusson.

Tejfollel talaljuk.

17. Csirkenyakleves

 

Hozzavalok:

  • 1/2 kg csirkenyak
  • 1 kg sargarepa
  • 2-3 szal paszternak
  • 1 kicsi karalabe
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kiskanal mustarmag
  • csipet szerecsendio
  • 2 szal zellerlevel
  • 1 paradicsom
  • 2 -3 leveskocka
  • so
  • szemes bors

Elkeszites: A csirkenyakat megmossuk, es a tisztitott zoldsegekkel meg fuszerekkel foni tesszuk annyi vizben, hogy boven ellepje. ( A karalabet negybe vagjuk, a hagymat megtisztitjuk, es kisse bevagjuk, a paradicsomot lehajaljuk es belevagdossuk.)

Mikor a zoldsegek megfottek, a levest leszurjuk. A nyakat visszatesszuk a lebe, a zoldsegeket feldaraboljuk, es azokat is visszatesszuk a levesbe. Aki akar, fozhet bele hazi hosszulaskat is.

 

18.Toltott paprika leves

 

Hozzavalok:

  • 1 fej hagyma
  • 3 kanal olaj
  • 3 kanal liszt
  • 2 dl pardicsompaszta
  • 1 kanal pirospaprika
  • 8 db kozepes zold kapia paprika
  • 50 dkg daralt serteshus
  • 1 csomag szojagranulatum
  • 2 marek rizs
  • 2 egesz tojas
  • 2 kanal etelizesito
  • 1/2 kanal so
  • 2 szal zellerlevel
  • so, bors, paprika a toltelekbe

Elkeszites: A paprikakat megmossuk, levagjuk a tetejuket, es kicsumazzuk.

A hagymat aprora vagjuk, hozzaadjuk a paprikaktol maradt darabkakat es az olajon megfonnyasztjuk. Megszorjuk a liszttel, kisse piritjuk, hozzaadjuk a pirospaprikat es a paradicsompasztat, majd felontjuk 4-5 liter vizzel. Beleszorjuk az etelizesitot es a sot, az aprora vagott zellerlevelet, es felfozzuk.

A szojat leforrazzuk levekockabol keszitett erolevessel. Hagyjuk dagadni, majd kisse kicsavarva a hushoz adjuk. Fuszerezzuk, hozzaadjuk a tojast es a rizset, majd jol osszedolgozzuk. A paprikakat megtoltjuk, es a fovo lebe engedjuk. A maradek toltelekbol gombocokat keszitunk, es azokat is a levesbe engedjuk. Egyutt fozzuk kb husz percet meg alacsony fokozaton.

 

Asztali nézet